Modellen

Bekijk hieronder de modellen die wij momenteel aanbieden. Wilt u graag een thuisdemo? Altijd mogelijk.

Hepta Ten

Een tien voor de HeptaTen?
Op de ASSA show van dit jaar kwam ik de nieuwe HeptaTen tegen. De ASSA show is een High End Audio show in het AZ stadion in Alkmaar. Cris Rutgers van Hepta was daar ook aanwezig met een bescheiden stand, en enthousiast als altijd. Er is wel het een en ander verandert in de laatste paar jaar. Naast het ontwikkelen en op hoog niveau bouwen van betaalbare hifi luidsprekers voor weergave in de huiskamer modificeert en repareert Cris ook oudere voornamelijk Nederlandse speakers. Als jongen heeft hij gebouwd aan een flink aantal NL merken, zoals Driade, Translator, Audiolab, colonne Duson en anderen. Inmiddels zijn veel van deze speakers na een jaartje of 20 aan een reparatie of upgrade toe. Zonde om de speaker die u zoveel plezier heeft gegeven weg te gooien.

Cris heeft hier een prima systeem voor ontwikkeld zodat na deze behandeling uw oude NL speaker weer 20 jaar meekan. Bent u ook meteen duurzaam bezig. Terug naar het huidige Hepta pakket dat nu uit 7 modellen bestaat. Ik vroeg Cris wat de beste Hepta is die er op dit moment gemaakt wordt, en hij gaf daar als antwoord op, "het jongste nieuwe model, in dit geval de HeptaTen." Met een hoogte van 74 cm, breedte van 17,5 en een diepte incl. doefront van 27 cm is het in de huiskamer zeker geen sta in de weg. Bijzonder zijn de geïntegreerde "pootjes" die meteen in het oog springen. Deze geven ruimte aan een z.g. "ground firing"basreflex poort. In veel moderne kamers willen muziek liefhebbers hun speaker redelijk dicht tegen de wand zetten. Met een baspoort aan de achterzijde van de kast ontstaat dan vaak teveel terugkoppeling met de muur waardoor het laag wat ongecontroleerd wordt. Met de poort aan de onderzijde wordt voldoende ruimte gecreëerd waardoor plaatsing nog minder een probleem is.

Techniek
De HeptaTen is een tweeweg basreflex. Voorzien van de bekende Hepta kwaliteit bouwmethode, een zeer solide 18 mm MDF kast met daarin een nikkelen entree met ruimte tot 10 qmm luidspreker kabel of banaanstekkers. Aan de voorzijde op vrijwel de juiste luisterhoogte een 28 mm gecoate zijden dometweeter met een aluminium chassis. Deze unit heeft door zijn royaal bemeten diameter een frequentiebereik dat start bij 1600 Hz, vrijwel lineair is tot 25kHz, en daarboven voldoende overheeft om voor SACD weergave garant te staan. Het rendement van 90dB/1W/1m bij 8ohm (opgave fabrikant) voorziet in toepasbaarheid bij zeer veel versterkers. De royale spreekspoel is van zeskantige aluminium draad. O.a. ferro fluid zorgt voor een hoge belastbaarheid. (Volgens DIN zelfs 200 watt nominaal.) Bovenstaande technische specificaties zorgen voor een lineaire response en optimaal afstraalgedrag van het muzieksignaal. Ongewenste transiënten worden geminimaliseerd en zijn niet meer waarneembaar. Het mid/laag wordt verzorgt door een 17 cm woofer met een Kevlar conus en rubber rolrand. Het aluminium chassis heeft een lage eigenresonantie, in combinatie met de spreekspoel gewikkeld van OFC koper op een aluminium drager zorgt deze voor het nauwkeurig volgen van het aangeboden muzieksignaal. Het hardwired filter voorzien van audio condensatoren en ruim bemeten luchtspoelen zorgt voor het verdelen van het signaal over de units. Kortom, in mijn ogen een zeer goede manier om een mooie speaker te bouwen.

Mijn test exemplaren waren afgewerkt met een speciale lak, door Hepta Quartz lak genoemd. (GEEN meerprijs) Het gaat om een strakke lak met een licht ruw oppervlak. De glansgraad is hierdoor eiglans te noemen en het voordeel van deze lak is dat er veel minder vingers zichtbaar zijn dan bij hoogglans of slijplak. Prima geschikt voor langdurig gebruik met nauwelijks onderhoud. Alleen af ten toe afstoffen.

Maar hoe klinkt de HeptaTen ?
We gaan maar eens luisteren. Het eerste wat we doen is wat bronmateriaal uitzoeken, omdat het hier om een kleine kast gaat verwachtte ik dat de onderste frequenties het moeilijk zouden hebben. Als recensent heb ik een uitgebreide collectie bronmateriaal Meteen maar even wat electro pop erop losgelaten, Yello's Touch in de speler. Deze cd wordt vaak gebuikt op show's en vooral de eerste track. Nu is het m.i. geen briljante opname, maar je kunt wel horen of een speaker wat power aankan. Nou, dat valt niet tegen ! Het laag en sublaag op de track wordt door de HeptaTen hartstikke lekker neergezet. Er is meteen beleving en er zijn, ondanks de opname geen scherpe kantjes te horen. Meteen maar even wat anders, een sacd, Alison Krauss Union Station Live. Een live opname dus, Krauss heeft een spatzuivere hoge stem die op sommige tracks door de backing vocals wat overgemoduleert kan overkomen als er teveel fase problemen zijn in het overgangs gebied tussen de units in een tweeweg systeem. Ook hier slaagt de HeptaTen voor het examen, zij het nipt. Wat belangrijker is, ik verloor me toch in de weergaloze live ambiance van deze opname en dat gebeurt mij eigenlijk alleen als een speaker niet irriteert. Simon Murphy's New Dutch Academy dan maar, vroege symfonieën voor snaar instrumenten uitgevoerd op authentieke instrumenten. Ook hier was het hout van de diverse violen bijna te proeven, natuurlijk niet zo als op veel kostbaarder systemen, maar voor het geld dat gevraagd wordt ben je niet gestraft met deze speaker. Als laatste, bijna als verplicht nummer, Songs For The Road, Allan Taylor op Stockfish label. Een sacd met maar 5 tracks, gekocht op de ASSA show voor niet teveel geld. Logisch dat op een cd met deze titel een track staat die "A promise and A Porsche" heet.

Allan staat zo'n beetje in de kamer als hij met akoestische gitaar begeleid dit melancholieke nummer zingt. Streamen deed ik m.b.v. een laptop en de Advance Akoustic X-i60, een versterker met 2 USB ingangen met een 24B/196kHz DAC. Deze versterker kost op het moment van schrijven euro 449,- Prima combinatie met de HeptaTen, voldoende power, en controle. Wilt u de ruiten laten rinkelen dan is wat meer vermogen aan te raden.


Conclusie:
Een dikke 9, voor de HeptaTen, gezien in verhouding tot de prijs die Hepta voor deze speaker vraagt. Grappig dat Hepta meerdere modellen rond deze prijsklasse heeft, desgevraagd vertelde Cris mij dat als een speaker niet meer hoeft te kosten dat hij dat dan ook niet doet, ondanks dat het minder commercieel is. Kortom, de HeptaTen is een aanrader voor de moderne muziekliefhebber die en kleinere vloerstaander zoekt. En ik vind de Ten ook nog eens schattig. :-)

Profiel:
merk: Hepta
type: HeptaTen
principe: 2-weg ground firing basreflex
geschikt voor: High Resolution Audio en surround
componenten: 28 mm soft-dome tweeter
17 cm kevlar woofer
nominale
impedantie: 8 ohm
frequentiebereik: 39 Hz. tot 40 kHz.
versterkers van: 15-100 watt
afmetingen: 74x17,5x27 cm hxbhd
uitvoeringen: zwart / wit / 195 RALkleuren
gladde slijplak of quartzlak
prijs: € 599,- per stuk incl 21% BTW.
fabrikant: Hepta Design Audio

Hepta Design Audio
Zeilenmakersstraat 1B
1551 AA Westzaan
T: +31 (0)6 - 23 38 71 55
M: info@hepta.nl

2015 © HEPTA - alle rechten voorbehouden
Realisatie: Koole Media Service
BEKIJK DE BIJPASSENDE CLOUD SERIE VAN BANZBORD