€ 4.948,- Per set

Sublimis Orator

  • Principe: basreflex
  • Componenten: 28 mm silk soft-dome
  • Nom. impedantie: 8 ohm
  • Frequentiebereik: 38 Hz tot 40 kHz
  • Belastbaarheid: 70 watt continue/8 ohm
  • Afmetingen: 126 x 30 x 39 cm hxbxd

There is no substitute for cubic Inches, dat zeggen de Amerikanen al sinds de uitvinding van de verbrandingsmotor. Nu kun je hierover discussiëren, maar ik werd toch wel erg verrast toen ik bij Cris Rutgers op de koffie ging en daar een set speakers ontwaarde, die niet te missen waren. Niet alleen vanwege de bijna gewone beeldschone afwerking en een niet te missen vakmanschap, maar toch ook vanwege het formaat. Een van de grootste Hepta’s ooit, denk ik.

Cris vertelde mij dat hij naar aanleiding van een opdracht voor het bouwen van twee klant gespecificeerde subwoofers, geïnspireerd raakte om met de opgedane kennis en het reeds gedane rekenwerk een set grote Hepta’s te bouwen. Zoals zo vaak eigenlijk alleen voor eigen gebruik, maar gaande weg door enthousiaste reacties toch maar een serieproductie opgezet. CNC gefreesde onderdelen en de ervaring van 30 jaar speakers bouwen gecombineerd. De speaker kreeg de naam Sublimis Orator, wat volgens Google translate zoiets als grote spreker betekent.

Technopraat:

Eerst maar even de techniek, de Illuminator tweeter is een bekende in High End land. Deze tweeter staat voor een superieure weergave van stemmen en een perfect beeld vanaf elke luisterpositie. De grote rolrand en textiel dome staan in voor een lineaire weergave tot boven 30kHz, en een uitstekende ruimtelijke spreiding. Het unieke “AirCirc” magneet systeem en de expansiekamer resulteren in eliminatie van reflecties en resonanties, die normaliter de weergave kwaliteit van gewone tweeters benadeeld.

De middentoon is speciaal ontwikkeld als lange slag middentoon. Door toepassing van een stijve aluminium conus en een soepele rolrand wordt opbreken rond de bekende 500/1500 Hz. voorkomen. Een zware magneet en een lange lichtgewicht met koper beklede aluminium spreekspoel staan een grote uitslag toe, met minimalisering van verstoringen in het onderste frequentiebereik en een zeer goede transienten weergave.

De woofers hebben een eigen basreflex ruimte in de kast. De extreem stijve aluminium conus beschikt over een haast overdreven precisie. De conus en de zeer soepele rolrand geven geen enkele blijk van het gebruikelijke opbreken, dat vaak bij zachter conusmateriaal voorkomt. De spreekspoel is in 4 lagen gewikkeld, en heeft een hoge belastbaarheid. De fase plug houdt de spreekspoel langer in het krachtige magnetische veld, en de open verbinding voorkomt compressie tussen stofkap en pole plaat.

Leuk allemaal, maar wanneer gaan we luisteren ?

Cris vertelde mij dat de units nog nauwelijks waren ingespeeld maar, natuurlijk was hij best trots op het resultaat en was over te halen om toch wat muziek te draaien.

We gebruikten een Marantz PM-14 en SA-14 in combinatie met Kimber kabels en WBT materiaal. Natuurlijk beschikt Cris ook over een aantal streaming bronnen, maar dit was even het snelst.

Alison Krauss met Union Station, een SACD live opname.

Deze cd heeft een zeer open opgenomen sound stage, waarbij soms zelfs wat overmodulatie optreed als Alison door haar achtergrond koor wordt ondersteund.

De Sublimis Orator zette het stereotoneel neer of we er zelf bij waren. Geen scherpte, geen uit controle raken van de weergave zoals met deze cd wel vaker gebeurt bij eenvoudiger systemen, (ook wel bij duurdere) Kortom de emotie van de muziek werd perfect overgebracht. En daar doen we het allemaal voor, toch ?

Bijna standaard, op elke luistersessie en beurs demo, Yello Touch. Deze electropop werd neergezet zoals het hoort. Bijna nierverplaatsend laag met daarboven een aanstekelijke beat. Het laag was diep en aanwezig maar niet overheersend.

Een ge-remasterde cd, Dire Straits, On every Street, een oudje, maar de 4e track Fade To Black beschikt over een fenomenaal gespreid hoog. En dat wist de Sublimis fenomenaal neer te zetten.

De tijd begon te dringen, maar niet voordat ik nog een stukje van Allan Taylor’s sacd Down The Years had gedraaid. Man met akoestische gitaar, en die stond ook gewoon in de luisterruimte. Niets op af te dingen, gewoon kippenvel.

Kortom, mijn oude sok gaat eraan zodra er genoeg inzit, en wordt het een set Sublimis Orator bij mij thuis. Een aanrader. !

Sublimis Orator, 4849,- / set.
Afmetingen hxbxd: ‘zwevend’ massief edel Amerikaans notenhouten voorpaneel, 121 x 30 x 3 cm. kast, 105 x 25 x 35 cm

Contact opnemen

Hepta werkt op op afspraak, maandag en donderdag gesloten, gratis parkeren.

n.b. Ons atelier is op de 1e etage en helaas alleen via een normale trap bereikbaar.

Uw navigatie zegt dat Hepta niet per auto bereikbaar is, dit klopt niet. Voor de deur parkeren is mogelijk.